Under avsnittet Genomförandefrågor i planbeskrivningen redovisas de organisatoriska, tekniska, ekonomiska och fastighetsrättsliga åtgärder som behövs för att planen ska kunna genomföras på ett samordnat och ändamålsenligt sätt. Förutom en beskrivning av hur genomförandet ska gå till framgår även vilka konsekvenser som detaljplanens genomförande medför för de berörda fastighetsägarna och andra som berörs av planen.
I östra delen av planområdet finns en ledningsrätt inom yta planlagd förkvartersmark för skola, besöksanläggning och centrumändamål. Ledningsrätten ska finnas kvar vid ett genomförande av detaljplanen och planläggs som U-område.
Vid ett genomförande av detaljplanen krävs tekniska åtgärder för att göra området lämpligt att använda för skoländamål.
Inom kvartersmarken krävs omfattande tekniska åtgärder i form av exempelvis markarbeten, planteringar, dagvattenåtgärder och anläggande av lekutrustning för att säkerställa markens lämplighet som skolgård. Parkering och hämta-lämnazon samt cykelparkering och stråk för gående och cyklister behöver anordnas. Även Busshållplatsen behöver rustas upp.
Åtgärder inom kvartersmarken bekostas av teknisk förvaltning, sektor fastighet.
Avfall VA ansvarar och bekostar utbyggnad av allmänt dricks- och avloppsnät. Bedömningen är att nuvarande anslutningar räcker kapacitetsmässigt.
Fastigheterna ska anslutas till verksamhetsområde för dricksvatten och spillvatten. Området kommer inte ingå i verksamhetsområde för dagvatten och det finns inga allmänna dagvattenledningar i området.
Varje anslutning debiteras fastighetsägaren en anläggningsavgift (engångskostnad) samt en brukningsavgift (rörlig årskostnad).
Vid behov av brandposter ska anordnandet av dem ske i samråd med Jämtlands Räddningstjänstförbund och bekostas av Östersunds kommun.
Samhällsbyggnad gör bedömningen att planen innebär stora kommunala investeringar men är samhällsekonomiskt motiverad eftersom den tillgodoser behovet av ändamålsenliga lokaler för skola och förskola i kommunen och möjliggör god tillgång till service i Häggenås.
För att få ekonomisk och verksamhetsmässig bärighet vill Barn- och utbildningsförvaltningen slå samman de två mindre förskolor som finns i Häggenås i dag. Skolan behöver också anpassas för att uppfylla kravet på god lär- och arbetsmiljö. Barn- och utbildningsförvaltningen önskar därför bygga till befintliga förskole- och skolbyggnader. Tillbyggnaderna ska länka samman de befintliga byggnaderna och skapa bättre entréer. Parkeringsplatser, hämta- lämnazon samt lekmiljön ses också över. Den tillfälliga uppvärmningslösningen med utvändig pelletssilo och värmepanna i containerlösning ska flyttas inom fastigheten.
Planavgift tas ut genom planavtal som upprättats mellan exploatören och Östersunds kommun. Exploatören står för alla kostnader för framtagandet av detaljplanen, inklusive tillhörande utredningar. Vid bygglovsprövning kommer därför inte någon planavgift att tas ut.
Teknisk förvaltning, avdelning Avfall VA är huvudman för allmänna vatten och-, spillvattenledningar. Detaljplanen innebär att vatten- och avloppsanläggningarna i området kan komma att utökas vilket innebär ökade driftskostnader.
Kostnaderna för drift av vatten- och avloppsanläggningar uppskattas öka, kostnad har inte kunnat fastställas.
Kommunen ser över möjligheten att ta över Häggenås sporthall från Häggenås Intresseförening.
Föreningen har ställt frågan om kommunen kan tänka sig ta över Häggenås sporthall och kommunen ser över möjligheterna för detta. Frågan hanteras vidare och ska vara klarlagd inför granskningsskedet. Ett övertagande skulle innebära att tomträtten på Häggesta 1:106 tas bort och kommunen får full förfoganderätt över fastigheten.
Enligt den aktuella tidplanen kan byggstart för den nya skolan och idrottshallen kan ske under 2025. Tidplanen är dock preliminär.
Planförslaget innebär att den befintliga skolbyggnaden skyddas med rivningsbestämmelser samt med skyddsbestämmelser. Tillkommande bebyggelse regleras med avsikten att de ska anpassas för att bevara och minska påverkan på byggnadens kulturmiljövärden vid ett genomförande av planen.
Planförslaget reglerar att byggnadens exteriör får inte förvanskas. Utformningsbestämmelser och reglering av tillbyggnadens utbredning och skala reglerar att tillbyggnaden anpassas efter den befintliga skolbyggnaden.
Ett genomförande av detaljplanen innebär att dispens från det generella biotopskyddet för en eventuell björkallé kan behöva sökas. Björkraden finns i nordvästra delen av området i anslutning till idrottshallens parkering inom del kvartersmarken. 3 av de 5 björkarna i rad är under 20 centimeter i diameter i brösthöjd. Avsikten är att spara björkarna, men schaktning i närheten kan behöva göras för att utöka parkeringsytan och möjliggöra att parkeringen kan nyttjas som parkering samt hämta- lämna vid ett genomförande av planen. Dispensansökan avses skickas in i samband med granskning av detaljplanen.
Särskilt viktiga frågor att beakta vid bygglovsprövningen:
Kulturmiljö
Vattenskyddsområde
Utformning byggnader och utemiljö
Terränganpassning
Friyta
Tillgänglighet
Dagvatten
Räddningstjänst - Brandvatten
Parkering