Konsekvenser

Skyddade områden

Vattenskyddsområde


Planområdet ligger inom den primärazonen för vattenskyddsområde i Häggenås. Under förutsättning att skyddsföreskrifterna för vattenskyddsområdet följs, framförallt under byggskedet, bedöms påverkan på vattenskyddsområdet bli obefintlig vid ett genomförande av detaljplanen.

Natur

Grönområden

Detaljplanen har utformats för att vara flexibel samtidigt som god tillgång till friyta säkerställs. Avgränsningen av planområdet och skolområdet skapar möjligheter för en varierad gård med olika kvaliteter. Ett genomförande av planförslaget innebär att del av området kan bebyggas och att hårdgjord yta tillkommer. Det sker främst som tillbyggnad på befintliga skolbyggnader och idag redan hårdgjord yta. Detaljplanen möjliggör även för mindre byggnader inom planområdet. Avsikten är att det ska finnas möjlighet att uppföra mindre komplementbyggnader och liknande om behov uppstår i framtiden kopplat till nuvarande eller framtida verksamhet, det bedöms finnas tillräckligt stor yta inom planområdet för att mindre komplementbyggnader ska tillåtas även inom skolgården.

Anordnande av hämta/lämna zon i öster innebär att befintlig parkeringsyta används, men föreslås utökas för att rymma de funktionersom skolan och idrottshallen har behov av, exempelvis parkering.

I den norra delen av planområdet finns barrträd och blandad högre örtvegetation som föreslås ingå i friytan. Träden bör sparas då de utgör en tillgång som uppväxt befintlig vegetation inom gården.

Naturvärden inom området bedöms av kommunens tjänstemän vara de storvuxna barrträden i den södra slänten. Ingen ny bebyggelse föreslås i denna del av området förutom mindre byggrätt som avser möjliggöra förråd i anslutning till isrinken i söder. Området med barrträden föreslås ingå i en utvidgning av skolområdet och planläggs som användning SCR, skola, centrum och besöksanläggning. Barrträden avses sparas. Markvegetationen kan gynnas av skötsel/hävd om området används som del av skolområde och bedöms inte innebära någon påverkan på naturvärden.

Trädrad

Ett genomförande av detaljplanen innebär att den enkelsidiga björkraden i områdets nordvästra del, vid parkeringen till idrottsplatsen, kan behöva tas ne. Avsikten är att spara träden, men schaktning i närheten av trädens rötter kan bli aktuell när åtgärder vid parkeringen görs i samband med ett genomförande av planförslaget.

Det innebär att eventuella värden kopplade till trädraden kan försvinna. Dessa värden beskrivs under avsnittet Planeringsförutsättningar, Natur.

Under arbetet med att ta fram detaljplanen har värdet av trädraden beaktats med utgångspunkten att om möjligt bevara trädraden. Samhällsbyggnads sammanvägda bedömning är dock att det inte är rimligt att anpassa detaljplanen och utformningen av området på så sätt att trädraden kan bevaras. Att nedanstående förutsättningar och kvaliteter väger tyngre än värdet i att bevara trädraden.

Parkeringsytan med hämta- lämnazon har placerats för att kunna nyttja befintlig parkering för både idrottshallens, skolans och förskolan och minska andelen tillkommande hårdgjord yta. Att skapa säkra tillgänglighetsanpassade trafikytor och stråk har prioriterats.

Ekosystemtjänster

Planområdet är redan bebyggt och de förändringar som föreslås bedöms inte bedöms inte medföra någon betydande påverkan på ekosystemtjänster inom området. Tillbyggnad av skolbyggnaden och ny hämta-lämnazon föreslås till stor del på på redan idag ianspråktagna ytor. Skolgård- och förskolegård föreslås utökas och rustas upp för att rymma och anpassa gården efter aktuellt elevantal. det kan innebära ett ökat slitage inom delar av fastigheten Häggesta 1:59 och påverkan på vegetationen inom framförallt den södra delen av skolgården med en del träd som legat utanför den primära skolgården tidigare. Avsikten är att spara den södra delen av skolgårdens karaktär som skogsmark för naturlek.

Naturvärden hos den idag kvävegynnade markvegetationen i denna del av området kan istället gynnas av skötsel/hävd om området används som del av skolområde. Träden bedöms ej påverkas negativt av slitage från att användas som skolgård då de är grova och inte riskeras att knäckas vid lek. Avsikten är också att tillföra träd och annan varierad vegetation inom skolgården. I samband med ett genomförande av planförslaget kan viss påverkan på träd inom planområdet ändå bli aktuell. Avsikten är att spara så mycket befintlig vegetation som möjligt. Den biologiska mångfalden bedöms därför inte påverkas negativt av ett genomförande och de kulturella ekosystemtjänsterna kopplade till upplevelser inom skolgården gynnas.

Landskapsbild

Ett genomförande av detaljplanen innebär en mindre förändring av planområdet. Detaljplanen har utformats för att området som helhet ska samspela med omgivande bebyggelse i Häggenås och landskapsbilden.

Tillkommande bebyggelse ska underordna sig den äldre skolbyggnaden och detaljplanen reglerar tillkommande bebyggelse med bestämmelser om totalhöjd och nockhöjd. Tillbyggnaden begränsas mot Husevägen för att upplevelsen av den äldre skolbyggnaden i tegel ska bevaras. Kulturmiljövärdet på den äldre skolbyggnaden ska visas särskild hänsyn till vid ett genomförande av detaljplanen. Detta beskrivs med ingående under avsnittet Kulturmiljö.

Samhällsbyggnad bedömer att detaljplanens regleringar av bebyggelsens höjd och utformning innebär en godtagbar nivå av anpassning till omgivningen samtidigt som den flexibilitet detaljplanen syftar till också uppnås.

Miljö

Ställningstagande 4 kap. 33 b § plan- och bygglagen (2010:900)

Enligt Plan- och bygglagen ska alla detaljplaner föregås av en undersökning för att göra bedömningen om planens genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Syftet med undersökningen är att tidigt i planprocessen integrera miljöaspekter för att främja en hållbar utveckling. En undersökning är det underlag som analyserar och avgör om planförslaget kan antas påverka miljön på sådant sätt att en miljöbedömning och miljökonsekvensbeskrivning behöver upprättas.

Det är kommunens bedömning att ett genomförande av planen inte kommer att innebära en betydande miljöpåverkan. En strategisk miljöbedömning med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning kommer därför inte att tas fram. Miljö- och samhällsnämnden beslutade den 20 juni 2024 § 136 att en miljökonsekvensbeskrivning inte behöver upprättas. Länsstyrelsen delar kommunens bedömning. Undersökningen om behov av strategisk miljöbedömningen bifogas.

Utifrån den sammanställning som gjorts i undersökningen om behov av strategisk miljöbedömning bedömer Samhällsbyggnad att de miljöfrågor som innebär störst risk för negativ påverkan är risk för påverkan på vattenskyddsområdet samt skolbyggnadens kulturmiljövärden.

Samhällsbyggnad bedömer att de aktuella miljöfrågorna kan hanteras inom ramen för planprocessen och att detaljplanen har tillräckliga möjligheter till att säkerställa de åtgärder som krävs för att inte riskera betydande miljöpåverkan. Samhällsbyggnad bedömer också att inte heller den sammanvägda effekten riskerar att innebära betydande miljöpåverkan.

Dagvatten

Inom planområdet finns goda möjligheter att fördröja och rena dagvatten enligt gällande riktlinjer. I dagvattenutredningen (Sigma Civil AB, 2024) redovisas förslag på åtgärder för dagvattenhantering. Det finns inom kvartersmarken stora möjligheter att justera anläggningarnas placering och utformning för att hitta den optimala lösningen i samband med att området projekteras. Detaljplanen reglerar därför inte val av åtgärder eller placering av dessa i detalj.

Miljökvalitetsnormer

Luft

Ett större elevantal på skolan och förskolan kommer att innebära ökade trafikmängder.

Utbyggnaden av skolan och förskolan innebär ingen betydande trafikökning som föranleder risk för påverkan på luftkvaliteten och möjligheten att uppnå miljökvalitetsnormerna. I närområdet finns inte heller några utpekade riskområden i form av exempelvis slutna gaturum, där luftkvaliteten kan antas vara problematisk.

Nivån på den förväntade trafikökningen i kombination med att det inte finns inga kända problemområden vad gäller luftkvalitet i närområdet, gör att Samhällsbyggnad bedömer att det inte finns någon risk för att miljökvalitetsnormerna för utomhusluft ska överskridas vid skolan. Samhällsbyggnad bedömer också att det inte finns någon risk för att att den trafik som skolan medför ska leda till ett överskridande av miljökvalitetsnormerna på annan plats i närområdet.

Vatten

Enligt planförslaget ska dagvatten fördröjas och renas inom planområdet, och avrinningen mot recipienten ökar inte. Samhällsbyggnad bedömer att planförslaget inte innebär någon risk för försämring av recipientens statusklassning. Hänsyn ska även tas till hur dagvattnet kan omhändertas på ett säkert sätt under själva exploateringen.

I dagvattenutredningen konstateras att ett genomförande av detaljplanen i enlighet med förslag till dagvattenhantering inte bedöms påverka miljökvalitetsnormerna negativt. Föroreningsberäkningarna visar på att föreslagna dagvattenåtgärderna reducerar belastningen till befintliga nivåer eller lägre för alla ämnen. Recipientens MKN kommer inte att påverkas negativt av exploateringen på planområdet.

Hälsa och säkerhet

Risk för översvämning

Det finns goda möjligheter att utforma området så att instängda områden där vatten samlas vid skyfall på ett sätt som innebär att risk för människors hälsa, byggnader eller infrastruktur undviks.

Risk för erosion

Kompletteras till granskningsskedet.
Geoteknisk undersökning planeras till sommaren 2024.

Risk för skred

Kompletteras till granskningsskedet.
Geoteknisk undersökning planeras till sommaren 2024.

Risk för ras

Kompletteras till granskningsskedet.
Geoteknisk undersökning planeras till sommaren 2024.

Sociala konsekvenser

Ett genomförande av detaljplanen innebär att planområdet förändras och kompletteras. Utöver tillbyggnad ska skolgård- och förskolegården utökas och rustas upp. En väl tilltagen friyta för både skolan och förskolan möjliggörs inom planområdet. Utöver barnen på skolan och förskolan kan allmänheten nyttja utemiljöerna inom planområdet under kvällar och helger. Ett genomförande av detaljplanen innebär också att en mer ordnad och trafiksäker utformning på parkering och hämta- lämnazon, med skilda ytor för bil, gång- och cykeltrafik samt separat infart för större fordon, som exempelvis avfallsfordon.

Detaljplanen möjliggör ett förråd till isrinken samt ett tillgängligt stråk som kan snöröjas från skolan och idrottshallen ner till isrinken. Även inom förskolan möjliggörs en tillgänglig slinga. Sammantaget förbättras möjligheten att nyttja isrinken och att områdets olika anläggningar tillgängliggörs.

Detaljplanen skapar förutsättningar för att området ska kunna upplevas som mer tryggt, i och med att det blir mer befolkat och utemiljöerna ges en ny utformning.

Detaljplanen utformas flexibelt för att möjliggöra andra typer av användning om behovet uppstår. Utöver skola möjliggörs användningarna centrum och besöksanläggning.

Sammantaget bedömer Samhällsbyggnad att detaljplanen stärker området som mötesplats.

Barn

Ett genomförande av detaljplanen innebär att barn kommer använda planområdet i större omfattning än idag, och förutsätter att utemiljön kring skolan iordningställs för att kunna fungera som en innehållsrik och stimulerande skolgård. Kommunens funktionsprogram för skolors och förskolors utemiljöer ska vara styrande för utformningen, och ett exempel på utformning visas på en övergripande nivå i illustrationsplanen. Om utemiljö utformas i enlighet med program för utemiljöer och enligt de principer som visas i illustrationsplanen bedömer Samhällsbyggnad att planområdet och dess omgivningar kommer bli barnvänliga.

Detaljplanen styr inte skolgårdens utformning i detalj men säkerställer att friyta motsvarande riktvärdet på cirka 30 kvadratmeter per barn kan ordnas för 150 skolelever, samt 40 kvadratmeter per barn kan ordnas 72 förskolebarn. Det finns även möjlighet att utöka friytan utöver detta.

Ett dialogmöte med barn från skolan och förskolan genomfördes i tidigt skede av planarbetet och har fungerat som ett kunskapsunderlag under processen. Se bilaga Dialogmöte barn på Häggenås skola och förskola.

Trygghet

Planområdet är i dagsläget tidvis välanvänt, men kan också tidvis upplevas som ödsligt och otryggt. Kvällsaktiviteter vid idrottshallen gör att denna del av planområdet blir mer befolkat över en längre tid på dygnet och sett över året. Vid ett genomförande av planförslaget föreslås att tillföra aktivitetsytor inom skolgården. Detta kan leda till att fler vistas inom gården även kvällstid. Det föreslås även att att kopplingar inom området mellan idrottshall, skolgård och isrink tillförs.

Separata ytor för biltrafik, leveranser samt gång- och cykelstråk inom planområdet samt uppgraderad busshållplats, kan även stärka tryggheten i området genom att biltrafik och trafik med tyngre fordon avskiljs från ytor där mindre barn vistas.

De nya byggnadernas entréer orienteras mot gården och tillbyggnaden sluter mellanrummet som idag finns mellan skol- och förskolebyggnaden. Det medför en risk att byggnadens östra och norra sida kan upplevas som en barriär. Särskilt den östra sidan av förskolebyggnaden. Gården blir ett relativt slutet rum när tillbyggnaden tillförs i området. Sammantaget skapar tillbyggnaden och placering av entréer risk för dolda lägen som kan leda till en upplevelse av otrygghet och öka risken för vandalisering. Det är därför särskilt viktigt att omsorg ges kring belysning och utformning samt att eftersträva överblickbarhet och orienterbarhet i området.

Sammantaget bedömer Samhällsbyggnad att ett genomförande av detaljplanen kommer öka den upplevda tryggheten i området, men att frågan behöver behandlas i vidare planeringen och förvaltningen av området.

Jämlikhet

Detaljplanen har utformats för att möjliggöra trygga stråk inom skolområde för gående, cyklister och kollektivtrafik vilket är positivt ur ett jämlikhetsperspektiv. Inom område föreslås att en tillgänglig gångväg ska finnas mellan de olika delarna av skolgård- och förskolegård för att säkerställa att huvuddelen av skol- och förskoleområdet är tillgängligt för alla. Inom gården föreslås olika funktioner med platser att umgås, röra sig längs stråk samt zoner med olika typer av aktivitet och lek. Avsikten är att skapa en skolgård där det finns möjlighet till olika aktiviteter samtidigt som möten möjliggörs.

Idrott och rekreation

Förutsättningarna för sporthallens verksamhet är oförändrade. Tillgängligheten ökar till isrinken genom att tillgängligt stråk föreslås från sporthallen och skolan ner till isrinken.

Riksintressen

Väg

Planförslaget innebär inte några nya anslutningar mot E45. Planförslaget bedöms inte påverka riksintresset negativt

Totalförsvaret

Riksintresset för totalförsvar, påverkansområde för väderradar, riskerar främst att påverkas av höga byggnader och bedöms därför inte påverkas av planförslaget.

Trafik

Detaljplanen bidrar till översiktsplanens mål om att kommunen ska bli fossilbränslefri och energieffektiv till år 2030 genom att möjliggöra säkra zoner och stråk för gående, cyklister och de som nyttjar kollektivtrafik för att ta sig till skolan. Samtidigt säkerställs en tillräckligt god åtkomst med bil i enlighet med kommunens parkeringspolicy för att undvika improviserade parkeringslösningar och trafikproblem i skolans närområde.

Motortrafik

Befintligt vägnät bedöms klara den trafikökning som ett ökat elevantal på skolan innebär.

Husevägen och Gustaf Rydstedts väg som angränsar till planområdet är idag lågt trafikerade. Utifrån den relativt låga ökningen av antalet förskolebarn och skolelever bedöms ett genomförande av planförslaget endast innebära en mindre ökning av trafiken på de vägar som ligger i direkt anslutning till skolan.

De större trafikflödena kommer fortsatt vara på vägarna längre bort från planområdet och närmare väg E45. Det är även på dessa vägar som den tunga trafiken kör. Endast kollektivtrafik och eventuella godstransporter till skolan kör på de idag redan lågt trafikerade vägarna.

Detaljplanen bedöms inte påverka trafiksituationen mer än marginellt. och mest troligt generera lite mer trafik till de stora flödena och en del trafik i direkt anslutning till skola

Detaljplanen är utformad för att ge gång-, cykel- och kollektivtrafikresenärer god tillgänglighet och nära anslutning till skolan, medan huvuddelen av bilparkeringen ligger på längre avstånd. Detaljplanen följer därigenom översiktsplanens målsättningar om prioritering mellan trafikslagen.

Parkering

Ett genomförande av detaljplanen innebär att den nuvarande hämta- lämna zonen och möjlighet till parkering vid skolbyggnaden i öster försvinner. Istället föreslås att parkeringen vid sporthallen samnyttjas med skolan- och förskolan. Nyttjandet av parkeringsplatser sker i huvudsak under olika tider på dygnet för skolan respektive idrottsplatsen.

Kollektivtrafik

En av åtgärderna som behövs för att ordna en tillgänglig och trygg trafiksituation kring den nya skolan är att den befintliga busshållplatsen som ligger i anslutning till Husevägen rustas upp och tillgängliggörs. Genom dessa åtgärder förbättras möjligheten att använda kollektivtrafik för att ta sig till och från skolan.