Detaljplaneläggning sker genom en lagstyrd process där allmänheten, myndigheter samt organisationer ges möjlighet till insyn och påverkan. Planprocessen syftar till att väga allmänna och enskilda intressen mot varandra och pröva mark- och vattenområdens lämplighet för avsett ändamål. Framtagandet av en detaljplan följer en process med ett remissförfarande under samråd och granskning innan detaljplanen kan antas i miljö- och samhällsnämnden alternativt kommunfullmäktige och därefter få laga kraft.
En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument där kommunen reglerar hur mark- och vattenområden får användas och hur området får bebyggas. I detaljplanen redovisas till exempel gränser för allmänna platser, kvartersmark och vattenområden.
Detaljplanen består av en plankarta med olika planbestämmelser där varje bestämmelse består av en bokstav, symbol eller ett ord som återfinns på plankartan. Bestämmelserna avgränsas av olika linjetyper, användningsbestämmelser av användningsgränser och egenskapsbestämmelser av egenskapsgränser. Till plankartan hör även en planbeskrivning (det här dokumentet) som beskriver hur detaljplanen ska förstås och genomföras. Planbeskrivningen ska ge en bild av vad detaljplanen innebär, hur den påverkar intressen utifrån olika aspekter och vilka avvägningar som gjorts mellan olika intressen.
Planbeskrivningen består av åtta avsnitt, det här kan du läsa om i respektive avsnitt:
Planprogram: För att underlätta detaljplanearbetet kan kommunen välja att upprätta ett särskilt program där planens utgångspunkter och mål framgår.
Samråd: Myndigheter, sakägare och andra berörda ges möjlighet att lämna sina synpunkter på planförslaget.
Granskning: Planförslaget hålls tillgängligt för granskning. Det är sista tillfället att lämna synpunkter på planförslaget.
Antagande: Miljö- och samhällsnämnden eller kommunfullmäktige antar detaljplanen.
Överklagan: Efter att planen har antagits finns möjlighet att överklaga antagandebeslutet. Information om hur det går till skickas ut i samband med antagandet.
Laga kraft: Planen vinner laga kraft ungefär en månad efter antagandet om den inte överklagas.
Till förslaget hör:
Planbeskrivning (detta dokument), 2024-01-16
Plankarta med planbestämmelser, 2024-01-16
Undersökning om betydande miljöpåverkan, 2023-11-23
Fastighetsförteckning, 2023-12-05
Grundkarta, 2023-11-15
Detaljplan för Intagan S1 m. fl. Kommunalt övertagande av huvudmannaskap
Östersunds kommun
Diarienummer: P 2022-48, MSN 275-2022,
Planförfarande: Standardförfarande enlighet med plan- och bygglagen (2010:900)
Planarbetet påbörjat: 2023-10-13
Handling upprättad: 2024-01-16
Antagen av Miljö- och samhällsnämnden 202X-XX-XX § XXX
Laga kraft: